Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 lutego 2014

Czekoladowe ciasto bananowo-pomarańczowe



Pyszne, wilgotne, mocno czekoladowo-pomarańczowe i mocno sycące ciasto. Powstało w oparciu o przepis na czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą (klik) i chlebek bananowy który zobaczyłam na blogu Gotuję bo lubię. Połączenie wyszło bardzo fajne :) Pomarańcza jest aromatyczna, czekolada rozpływa się w ustach, orzechy chrupią, a banany nadają wilgotności. To wszystko w jednym kawałku ciasta. Jeśli macie do spożytkowania mocno dojrzałe banany i lubicie takie smaki - polecam Wam bardzo :)
  
Składniki:
210g ciemnych dojrzałych bananów (ok. 3 szt)
210g pomarańczy (1 duża szt)
4 duże jajka
200g cukru
4 kopiate łyżki mielonych migdałów
200g mąki pszennej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120ml rozpuszczonego masła lub oleju 
100g czekolady gorzkiej 60% posiekanej
100g orzeszków ziemnych niesolonych
50g kakao

ponadto:
70g orzeszków ziemnych niesolonych
40g czekolady gorzkiej
ok 2-3 łyżki śmietany kremówki
skórka pomarańczowa do ozdoby


Pomarańczę dobrze wyszorować. Gotować pod przykryciem (musi być cała zanurzona we wrzątku) ok 20-25 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie odcedzić i bardzo dokładnie zmiksować (całą razem ze skórką). Wystudzić. Dodać obrane banany i zmiksować dokładnie.
Jajka ubić dokładnie z cukrem na puszysta masę. Dodać olej, mąkę, zmielone migdały, proszek, sodę i kakao oraz wcześniej zmiksowane banany i pomarańczę. Dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać orzechy i posiekana czekoladę. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną blaszki (25x12cm lub tortownica 22cm). Wierzch posypać orzeszkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczone wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką. Polać nią ciasto. Dodatkowo można wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :)


 
 

8 komentarzy: