Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 lutego 2015

Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą




Pyszny, błyskawiczny obiad, który powinien zasmakować każdemu :) Jego niewątpliwą zaletą jest  prostota i szybkość przygotowania. Idealne połączenie smaków. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku z moimi zmianami :) Baaardzo Wam polecam :)




Składniki:
dwa pojedyncze filety z piersi kurczaka
6 plastrów szynki parmeńskiej
1 puszka krojonych pomidorów
1 kulka sera mozzarella
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
szczypta papryki wędzonej
sól, pieprz
1 przeciśnięty ząbek czosnku
masło czosnkowe w sprayu i olej do smażenia
świeża bazylia do dekoracji


Filety kurczaka dobrze oczyścić i przekroić na 6 kawałków (każdy przekroić ukośnie na 3 kawałki). Doprawić je solą, pieprzem i delikatnie suszonymi ziołami. Spryskać masłem czosnkowym a każdy kawałek dokładnie zawinąć w szynkę. 
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju. Kawałki kurczaka podsmażyć przez ok 5 minut przewracając go w tym czasie kilkakrotnie.
W misce wymieszać pomidory, dodać przeciśnięty czosnek, suszoną bazylię i oregano, doprawić solą i słodką papryką. Wymieszać i dodać do kurczaków. Gotować pod przykryciem ok 6 minut. 
Na koniec dodać kawałki mozzarelli i gotować jeszcze 2 minuty aż ser się roztopi. Ewentualnie doprawić raz jeszcze. Udekorować świeżą bazylią. Podawać np. z gorącym pieczywem czosnkowym. Smacznego :)





4 komentarze:

  1. oh matko ! pyszności !!! fantastycznie wygląda, ja ostatnio jakoś zniechęciłam się do mięsa, ale ... być może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie i zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda świetnie i rzeczywiście - szybkie! :D Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie ;) Skorzystam z chęcią z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń