Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 maja 2015

Koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem sadzonym



Pieczarki, boczek i sadzone jajko w towarzystwie pomidorów i mozzarelli. Baaardzo zgrane połączenie :) Taką cudna kolację przyniosła nam ostatnio koleżanka  w nadziei, że choć na chwilę odpoczniemy w trakcie przeprowadzki :) Dzisiaj postanowiłam odtworzyć ten smak i podzielić się z Wami przepisem :) Bardzo Wam polecam :)


Składniki:
500g pieczarek
1 duża cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
8-10 dużych plastrów boczku lub szynki parmeńskiej
8 jajek
2 pomidory
1-2 kulki sera mozarella
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek do polania
sól czosnkowa
sos balsamico
posiekany szczypiorek do posypania


Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Podsmażyć. zdjąć z ognia. Cebulę pokroić w kosteczkę i również podsmażyć. Wymieszać z pieczarkami i doprawić solą i pieprzem.
Formę muffinkową natłuścić. Wgłębienia wyłożyć dokładnie boczkiem lub szynką parmeńską. Do każdego nałożyć farszu pieczarkowego do wysokości 3/4. Wstawić do nagrzanego piekarnika na
 minut w temp. 200 stopni.
Po tym czasie wyjąć, delikatnie wbić do każdego koszyczka jajko uważając bu żółtko się nie rozlało. Znów wstawić do piekarnika na 5 minut. Pilnować by białko było ścięte, a żółtko pozostało wciąż płynne. W razie konieczności chwilkę podpiec od góry. 
W tym czasie obrać pomidory i pokroić w plastry. Mozzarelle odcedzić i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli. Doprawić solą czosnkową i polać oliwą, Udekorować listkami bazylii.
Gotowe koszyczki wyjąć delikatnie i ułożyć na talerzu obok pomidorów i mozzarelli. Polać obok ewentualnie sosem balsamico. Ich wierzch można również delikatnie posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z chrupiącą bagietką. Smacznego :)




/



1 komentarz: