Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 lipca 2016

Ciasto "Śnieżny puch"


Dzisiaj zapraszam Was na błyskawiczne ciasto idealne dla wielbicieli serników na zimno :)
Śnieżny puch bije rekordy popularności na stronach kulinarnych. Postanowiłam i ja sięgnąć po ten przepis. Znalazłam go na stronie Nastoletnie wypiekanie.  Ciasto jest nadzwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia i długich przygotowań. Do popołudniowej kawy w sam raz ;)


Składniki na spód:
ok. 200h herbatników

Blaszkę (24x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Spód wyłożyć herbatnikami.

Składniki na warstwę serową:
500g sera białego (wiaderkowy lub zmielony trzykrotnie)
3 łyżki cukru pudru
2 bite śmietany w proszku (tzw. "Śnieżki")
1 szkl. mleka
500ml wrzątku
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
Śnieżki wsypać do mleka i ubijać do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodać cukier puder i zmielony biały ser. Dokładnie zmiksować. Na koniec wlać powoli wystudzone tężejące galaretki.
Masę serową delikatnie (tak by nie uniosły się herbatniki) przelać do blaszki. Wstawić do lodówki celem stężenia.

Składniki na warstwę kokosową:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, wymieszać. Wsypać wiórki i podsmażać do momentu uzyskania złotego koloru cały czas mieszając. Gotowe wyłożyć na wystudzony sernik.

Warstwę kokosową można z powodzeniem zastąpić np. galaretkami cytrynowymi (2 szt rozpuszczone w 750ml wrzątku.) Smacznego :)










6 komentarzy:

  1. Też mam je w planach od jakiegoś czasu, bo pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sie ciesze, ze smakowalo! ;-) Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Ciasto wyszło super. Idealne na imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę wygląda jak puszek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Który ser wiaderkowy wychodzi dobrze w sernikach? Mam złę doświadczenia z jednym i chociaż często przyglądam się przepisom na serniki to boję się znowu wszystko zmarnować.

    OdpowiedzUsuń