Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 września 2016

Ziemniaki z soczewicą i serem feta



Kiedy za oknem żar się leje z nieba nie mam ochoty na siedzenie godzinami w kuchni i przygotowywanie wymyślnych obiadów. W takie dni najchętniej jemy coś szybkiego i prostego w przygotowaniu. Dzisiejszą inspirację zaczerpnęłam z nowej książki która pojawiła się na naszym rynku księgarskim za przyczyną Wydawnictwa Samo Sedno: "Strączki" autorstwa Marii Banach. O książce słów kilka będzie za chwilę a póki co zapraszam na obłędnie pyszne ziemniaki z soczewicą. Baaaardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
200g zielonej soczewicy
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
100g sera feta
sól
oliwa
posiekany szczypiorek
posiekana pietruszka
posiekany tymianek
1-2 łyżka podsmażonego boczku lub skwareczków (klik)


Ziemniaki (najlepiej o podobnej wielkości) dokładnie umyć i natrzeć oliwą . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć solą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200 stopni 40-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Stopień upieczenia sprawdzić nakłuwając ziemniaka. Powinien być mięciuteńki.
W tym samym czasie soczewicę wypłukać, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Lekko posolić. Gotować ok. 25 minut. Po tym czasie odcedzić.
Upieczone ziemniaki wymieszać z soczewicą, pokruszyć na wierzch ser feta i posypać posiekanymi ziołami. Dla amatorów mięsnej wersji można dodać podsmażony boczek lub skwarki. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem. Smacznego :)










Rośliny strączkowe to nieograniczone bogactwo wartości odżywczych. Groch, soja, bób czy fasolka niegdyś popularne, a nawet pospolite zaczęły być lekko zaniedbywane. Teraz na szczęście znów wracają w blasku na polskie stoły.  Sama dopiero od niedawna zaczęłam na nowo wprowadzać do swojej kuchni potrawy z ciecierzycy i soczewicy. 
Czy fasolka zawsze musi się kojarzyć tylko z klasyczną fasolką po bretońsku? Czy bób to tylko w wersji gotowanej z wody? A czy z grochu tylko grochówkę umiemy robić? Niestety w większości nadal myślimy stereotypowo i ciężko jest uwierzyć że np z czerwonej ciecierzycy można zrobić... uwaga... lody :) 

Maria Banach autorka książki "Strączki". Zdobywczyni pierwszego w Polsce tytułu BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów. Od 6 lat prowadzi bloga www.gruszkazfartuszka.pl   


Książka zawiera blisko 90 przepisów z wykorzystaniem roślin strączkowych nie tylko do dań głównych, ale i do przekąsek czy deserów. Wspaniała kopalnia inspiracji, świeże i nowe spojrzenie na strączki. Każdy z przepisów zilustrowany jest pięknymi zdjęciami pobudzającymi nasz apetyt :) Ponad 200 stron w twardej oprawie. 
Następne w kolejności są lody z czerwonej ciecierzycy :) Po resztę przepisów zapraszam Was do książki, którą gorąco Wam polecam :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz